Kultur og traditioner


Thailands kultur er stærkt præget af buddhismen. Der er pragtfulde templer i alle større byer. De ældste bevarede rester af thailandske arkitektur stammer fra Dvaravati-perioden cirka fra år 500 til år 1000. I den gamle hovedstad Ayutthaya kan man se rester af imponerende bygningsværker i sten. Kunst og arkitektur fra denne periode var påvirket af rigerne i Cambodja, Burma og på Sumatra. Det var først med Chiang Mai-stilen fra år 1000 og frem, at landet udviklede sit eget kunstneriske udtryk.

5893_244272580693_5377177_n

Næsten alle ældre bygninger har en religiøs funktion og er rigt udsmykkede med en eller flere buddhastatuer. Statuerne følger nøje den beskrivelse af Buddha, der findes i sanskritdigtningen – ‘ben som en hjort, hage som en mangokerne, hår som skorpionens brod’. Også den klassiske billedkunst var knyttet til religionen – der var først ved slutningen af 1800-tallet, at mere folkelige motiver fik plads i malerkunsten.

Den thailandske litteratur opstod i 1200-tallet, og fra den tid stammer flere digte, ofte baseret på buddhistiske sagn. Prosaværket Thraiphum Phraruang fra 1345 er formodentlig skrevet af kong Lithai, og beskriver inderverdenen, jorden, himlen og en utopisk fremtidsverden. Det har haft stor indflydelse på thailandsk verdensanskuelse.

Den første moderne forfatter var nationalpoeten Sunthon Phu, der i første halvdel af 1800-tallet blev læst og påskønnet både ved hoffet og i den del af offentligheden, der kunne læse. Den thailandske roman opstod i begyndelsen af 1900-tallet.

Et vigtigt indslag i thailandsk hverdagskultur er dyrkelsen af kong Bhumibol Adulyadej og hans familie, der nyder stor respekt i befolkningen. Deres portrætter hænger ofte i private hjem, og der sendes en halv time om kongefamilien i fjernsynet hver dag.

5893_244273175693_697025_n

Kilde: Wikipedia

 

Landet og befolkningen

Thailand har et areal på 513.115 km2 og en befolkning på 63 mio., hvoraf ca. 10 mio. bor i hovedstaden Bangkok. Befolkningen er sammensat af 75% thaier, 14% kinesere, 11% malajer, bjergstammer og andre. Heraf er 94% buddhister, 4% muslimer og 2% andre.

Klima

Thailand har tropisk klima med megen varme og høj luftfugtighed, og klimamæssigt er her tre årstider. Heden – som er den varmeste periode, strækker sig fra marts-maj, hvor det i den nordlige del af landet kan blive helt op til 45 °C. Regnperioden begynder sidst i maj og slutter i oktober. I den kølige tid fra november – februar falder temperaturen til 25 – 32 °C og nedbøren er begrænset.

Valuta

Møntfoden i Thailand hedder baht (THB) og følger US-dollaren. 1 baht svarer til ca. 0,20 kr. Det er bedst at indføre valuta i amerikanske dollars, euro eller kroner og veksle efter ankomst, som kan gøres fx i lufthavnen.

Kreditkort

Det mest almindelige kreditkort er Visa, som kan bruges både som hæve- og betalingskort de fleste steder. Der kan hæves penge i både banker og automater (ATM).

Tidsforskel

Tidsforskellen mellem Danmark og Thailand er +6 timer. Ved dansk sommertid +5 timer.

EL

220 V.

Mad og drikke

Som mange andre steder i Østen er maden i Thailand en oplevelse ud over det sæd-vanlige. Her findes alt fra gode, billige boder og gadekøkkener til meget fine restauranter, hvor service og kvalitet absolut er på højde med niveauet i Europa. Ved gadekøkkenerne skal man dog være opmærksom på hygiejnen, som ikke alle steder er lige god.

Drikkepenge

På større hoteller og restauranter tillægges drikkepenge regningen. Hvor drikkepenge ikke er inkluderet, vil ca. 10% være passende.

Rejsetidspunkt

Den kølige tid fra november-februar er absolut den mest anbefalelsesværdige og behagelige at rejse i Thailand i, da temperaturen i denne periode ligger mellem 25 – 32 °C. Nedbøren er tillige også meget begrænset i denne periode. I den varme periode er det meget varmt i hele landet, hvor temperaturen nemt kan snige sig op forbi de 40 °C. I regnperioden er luften dejlig frisk, men til gengæld er der kraftig regn fra sen eftermiddag og om natten, men også perioder med sol og klar himmel.

Vaccinationer

Der kræves ingen obligatoriske vaccinationer ved indrejse til Thailand, men visse anbefales. Undersøg derfor enten hos egen læge, Statens Seruminstitut (www.ssi.dk) eller www.vaccination.dk).
OBS: FDM travel tilbyder også 10% rabat på alle vaccinationer i samarbejde med Danske Lægers Vaccinations Service. Bestil tid allerede i dag. Læs hvordan I kan sparer 10% på hele regningen

Udrejseskatter

Der betales en separat udrejseskat på alle internationale rejser og fra enkelte lufthavne også en indenrigsskat.
Kilde: FDM